Zenička industrija mlijeka, dioničko društvo "ZIM" d.d.  
Kanal 32, Zenica, Bosna i Hercegovina 
Tel. +387 32 457 484 
Fax. +387 32 457 358 
E-mail: zimze@bih.net.ba 
|ZIM|O nama|Proizvodni program|Otkup sirovina |Prodaja i distribucija|Priznanja|Mlijeko|Kontakti|

 Mlijeko
 O mlijeku
 Bolesti (Bruceloza)

Mlijeko
Svježe pasterizovano mlijeko je idealna, uravnotežena, korisna za zdravlje hrana, bogata neophodnim sastojcima kao što su: bjelančevine, laktoza, masti, mineralne materije, vitamini i enzimi.

Svježe pasterizovano mlijekoSvježe pasterizovano mlijeko može lako da se razgradi (pokvari) ako stoji izvan frižidera. Nemojte brkati svježe pasterizovano mlijeko sa dugotrajnim, koje se čuva izvan frižidera.

PASTERIZACIJA
Savršeni način obrade mlijeka je pasterizacija, nezamjenjiva briga za svježe mlijeko. Pasterizacija je termička obrada mlijeka od 12-15 sekundi na 72-75 °C i naglo hlađenje na +4 °C, tako da se ne unište hranljive materije. Nakon pasterizacije, mlijeko se mora čuvati u frižideru, jer se lako razgrađuje.
Pasterizovano mlijeko se ne treba prokuhavati, nego ga je dovoljno ugrijati, jer se prokuhavanjem gubi značajan dio sastojaka, a naročito vitamina i provitamina.

HOMOGENIZACIJA
Mlijeko veliki dio svog ukusa duguje masnoći koju posjeduje. U običnim uslovima mast se podiže na površinu, praveći koru (kajmak) oduzimajući ukus od ostatka mlijeka. Homogenizacija je proces koji raspoređuje masnoću podjednako u cijeloj zapremini. Tako svježe mlijeko postaje lako probavljivo i zadržava hranljivu vrijednost i ukus putera od prve do zadnje kapi.

ZIM - Početna stranica